Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Ποδηλατώντας στη Λαμία...



Ποδηλατώντας στη Λαμία...


Παρόλο που για τη Λαμία δεν αποτελεί παράδοση η ποδηλατοκίνηση, τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν οι δημότες που για τις μετακινήσεις τους εντός κι εκτός της πόλης χρησιμοποιούν ποδήλατο. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι υπάρχουν τουλάχιστον δύο περιπτώσεις ομάδων, που εδώ κι ένα χρόνο ξεκίνησαν ως παρέα, η οποία συνεχώς διευρύνεται. Διοργανώνουν τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα ποδηλατικές διαδρομές με αφετηρία τη Λαμία και προορισμό περιοχές όπως η Υπάτη, η Στυλίδα, ο Γοργοπόταμος, οι Θερμοπύλες, τα Καμμένα Βούρλα κ.α. Η συνεννόηση γίνεται μέσω facebook.. Οι εν λόγω ομάδες είναι οι «Ποδήλατο Λαμίας» και «Ποδήλατο και Φύση».



Η ανάπτυξη της ποδηλατοκίνησης είναι ένα ζήτημα που αφορά πρωτίστως τις μικρές ηλικίες, στις οποίες μπαίνουν οι βάσεις για τις καλές συνήθειες. Το σχολείο μπορεί να κάνει τις παρεμβάσεις του μέσα από τα βιωματικά προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που εκπονούνται και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για αλλαγή νοοτροπίας και σωστή κυκλοφοριακή αγωγή.  Στα πλαίσια αυτά, στο προαύλιο  δύο γυμνασίων, του 1ου  και του 4ου  έχουν κατασκευαστεί πάρκινγκ ποδηλάτων. 

Υπάρχει όμως το θέμα της ασφάλειας στις μετακινήσεις με ποδήλατο, αφού το μεγαλύτερο μέρος της πόλης,  αλλά  και οι περιαστικοί δρόμοι δυσχεραίνουν τη χρήση του. Η Δημοτική αρχή έχει υποχρέωση να δημιουργήσει τις απαραίτητες υποδομές για ασφαλή ποδηλατοκίνηση, επεκτείνοντας τον υπάρχοντα ποδηλατόδρομο, στα υπόλοιπα τμήματα της πόλης αλλά και στους δρόμους που συνδέουν τη Λαμία με τα Δημοτικά Διαμερίσματα.

Παρόλες τις δυσκολίες που υπάρχουν, την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012,  οι Περιβαλλοντικές Ομάδες του 1ου, 4ου και 7ου Γυμνασίου, μετακινήθηκαν με τα ποδήλατά τους μέχρι το Γοργοπόταμο. 
Δείτε τη σχετική αναφορά στον παρακάτω σύνδεσμο: 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου